آی آر نی نی

۱۳۸۸ خرداد ۲۴, یکشنبه

آموزش ضد طلاق قبل از ازدواج

مشاوره روانشناسی قبل از ازدواج موجب تحکیم بنیان خانواده خواهد شد.

پرستومجیدی

ازدواج سنگ بنای تشکیل خانواده است، لذا آن را رابطه‌ای دینی و قانونی تعریف می‌کنند که مرد و زن را برای مشارکت همیشگی در زندگی به هم پیوند می‌دهد. یکی از مهم‌ترین و شاید اولین انگیزه ازدواج تشکیل کانونی است که در آن زن و مرد احساس آرامش کنند زیرا زنان آرامش دهنده روانی مردان هستند و زن و مرد به دوستی با هم نیاز دارند.

ازدواج به زندگی زن و مرد جهت می‌دهد آنها را آرام می‌کند و موجب حفظ سلامت تن و روان آنان می‌شود. در دهه‌های اخیر توجه بسیاری از پژوهشگران و متخصصان بالینی به کیفیت روابط خانوادگی، رضایت زن و شوهر و تأثیر آن در سلامت خانواده جلب شده است. به این ترتیب در مباحث روانشناسی، عوامل مؤثر بر ازدواج و عوامل ارتقا دهنده شرایط کیفی ازدواج، نقش عوامل مادی، فرهنگی، روانی و شخصیتی مورد توجه قرار گرفته است.

ازدواج موفق

"دکتر ناصر قاسم‌زاده"، دکترای روانشناسی اجتماعی


امروزه شمار روز افزون موارد طلاق موجب شده است تا کارشناسان به فکر پیدا کردن راه حل‌هایی باشند که یک ازدواج موفق و سالم را فراهم ساخته و مانع از افزایش طلاق شوند. مشاوره قبل از ازدواج نیز ابتدا در زمینه مسائل پزشکی، گروه‌های خونی و ژنتیکی آغاز شد و امروزه کم کم در زمینه مسائل شخصیتی، روانی و روابط نیز در حال شکل گیری است.
هدف از انجام مشاوره قبل از ازدواج در وهله اول، شناسایی ملاک‌هایی است که برای داشتن یک انتخاب مناسب در ازدواج ضروری است زیرا بی‌توجهی به چنین ملاک‌هایی می‌تواند موجب ناکامی‌های بعدی شود. بر این اساس در مشاوره قبل از ازدواج ملاک افرادی که قصد ازدواج دارند بررسی شده و راهنمایی لازم در مورد داشتن انتخابی مناسب ارائه می‌شود.

در صورتی که افراد قبل از ازدواج به مرکز مشاوره مراجعه کنند، می‌توانند از نظر میزان آمادگی سنی، روانی و اجتماعی مورد بررسی قرار گیرند و یکسری اطلاعات را از متخصصان دریافت کنند چرا که ناپختگی‌های روانی، عاطفی، جسمانی و اجتماعی طرفین، مشکلات زیادی را به بار خواهد آورد.


آموزش قبل از ازدواج

"دکتر محمد آیتی"، روانپزشک

بطور کلی می‌توان گفت در روانشناسی ازدواج دو بخش کلی مورد توجه است. یک بخش مربوط به مباحثی است که به شرایط قبل از ازدواج و در واقع به مرحله تصمیم‌گیری مربوط می‌شود و دسته دیگر مطالبی را شامل می‌شود که به مراحل هنگام ازدواج و پس از آن مرتبط است.

انجام مشاوره قبل از ازدواج به فرد این امکان را می‌دهد که متوجه شود چگونه می‌تواند زوج مناسبی برای خود انتخاب کند و در انتخاب همسر چه اولویت‌هایی را مد نظر قرار دهد. شرایط مادی مهم‌تر است یا شرایط خانوادگی و فرهنگی و این‌که شخصیت، تناسب و همانندی در صفات شخصیتی مهم‌تر است یا مکمل هم بودن؟

هر اندازه افراد از لحاظ شرایط مادی، فرهنگی، شخصیتی و تحصیلی متناسب با یکدیگر باشند ازدواج موفق‌تری خواهند داشت.

اثرات مشاوره هنگام ازدواج

"دکتر مهین اسلامی"،

انجام یک مشاوره روانپزشکی توسط زن و شوهر قبل از ازدواج به تشخیص بیماری یا مشکل در هر کدام از آنها کمک می‌کند و در صورت لزوم باید مشاوره فردی انجام شود. مشاوره روانپزشکی زن و شوهر برای تشخیص هر نوع مشکل روانی بخصوص در افرادی که دارای سابقه این قبیل بیماری‌ها در فامیل یا خانواده خود هستند، بسیار مفید است.

اختلالات روحیه
اضطراب، سایکوز یا جنون و اختلال شخصیت.
مشکلاتی چون اضطراب را قابل درمان است . 80 درصد این گونه مشکلات قابل درمان است و پس از انجام مشاوره در چند جلسه فرد بهبود خواهد یافت همچنین در سنین پائین و حدود 20 تا 25 سال این قبیل مشکلات روانی کمتر دیده می‌شود در حالی که در سنین بالا بیماری‌‌های اضطراب و افسردگی بیشتر دیده می‌شود و قابل درمان است.

اختلال شخصیت و وسواس نیز به دلیل آن‌که راحت‌تر شناخته می‌شوند با مراجعه و مشورت با روانپزشک قابل درمان هستند.دکتر اسلامی، سطح معلومات و تحصیلات زن و شوهر را در نوع انتخاب مؤثر و سهیم می‌داند و می‌گوید: باتوجه به این‌که زن و شوهر و یا حتی خانواده‌شان در این مورد اطلاعات کمی دارند باید با شرکت در کلاس‌های مشاوره نسبت به یکسری علائم هشداردهنده، آگاه شوند.

بطور مثال چه خصوصیتی بیماری و یا نابهنجاری تلقی می‌شود و یا این که چگونه می‌توان یک فرد دچار بیماری روانی و یا شکاک را شناسایی کرد؟ چه افرادی قابل اعتماد نیستند و از طرفی چگونه می‌توان افراد معتاد را شناسایی کرد؟

شکاک بودن یک نوع دل سیاهی و بیماری است ازدواج با این دسته از افراد توصیه نمی‌شود و به راحتی می‌توان قبل از ازدواج آن را تشخیص داد.

پس از ازدواج

دکتر محمد آیتی، متخصص اعصاب و روان،

در این مرحله مسائلی مورد بررسی قرار می‌گیرد که آغاز یک ازدواج موفق و تداوم آن را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. باتوجه به این‌که دو نفر که تصمیم به ازدواج می‌گیرند باید زندگی مشترکی را زیر یک سقف آغاز کنند، تفاوت‌های عمیقی دارند که بخشی از آن به تفاوت‌های زن و مرد و بخش دیگر به تفاوت‌های اقتصادی، فرهنگی، تربیتی و خانوادگی بازمی‌گردد.

لازم است افرادی که در شرف ازدواج هستند و زوج‌های جوان مطالبی را که معمولاً به عنوان عوامل آسیب‌رسان به رابطه همسران شناخته می‌شوند، بشناسند و در مواردی که به استحکام روابط آنها کمک می‌کند، آموزش ببینند.

لزوم آموزش مهارت‌های زندگی را برای افراد قبل از ازدواج
زن و شوهر قبل از ازدواج باید مهارت‌هایی را در زندگی خود بیاموزند تا بتوانند مشکلات را در زندگی حل کنند. مشاوره، زن و شوهر را برای رویارویی با چالش‌های آتی که هر زوجی بطور اجتناب‌ناپذیر با آن مواجه خواهد شد، آماده می‌کند و بهتر است آن را در همان ابتدا انجام دهند.

متأسفانه در فرهنگ ما، مردم راجع به بیماری‌های روانپزشکی اطلاعات زیادی ندارند و علائم بیماری‌هایی از قبیل اضطراب و افسردگی را نمی‌دانند تا
به محض مواجه شدن با آن نسبت به آن هوشیار شوند و برای تشخیص و درمان آن اقدام کنند.

از طرفی مشکلات زناشویی زیادی دیده می‌شود که ریشه در افسردگی زن و یا شوهر دارد و درمان دارویی نیز بی‌اثر بوده است. در این مرحله مشاوره، درمان و برطرف کردن عامل بیماری می‌تواند باعث بهبود فرد و برطرف شدن اختلافات شود.

درک متقابل

زن و شوهر نیز باید در این زمینه مهارت‌هایی را کسب کنند زیرا هر کدام از آنها در بسترهای متفاوتی از خانواده رشد یافته‌اند. به گفته دکتر آیتی، کنترل خشم، افزایش اعتمادبه‌نفس، مقابله با استرس و فشارهای روحی، درک احساسات و فکر همسر مواردی هستند که در تداوم زندگی اهمیت بسزایی دارند. در ابتدا ممکن است افراد تصور کنند در بهترین شرایط زندگی خود را شروع کرده‌‌اند، ولی پس از مدتی به این نتیجه برسند که حتی یک لحظه هم نمی‌توانند با هم زندگی کنند.

این مشکل به این دلیل است که افراد باید یاد بگیرند که در زندگی‌ گذشت و فداکاری داشته باشند. لازم است در برخی موارد حتی از باورهای خود چشم‌پوشی کرده و به افکار و اعتقادات همسر خود احترام بگذارند.

از دیگر عوامل مؤثر بر تداوم زندگی عوامل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعیاست . «زندگی در شرایط اقتصادی متوسط ممکن است مشکلات چندانی را به وجود نیاورد در حالی که بی کاری و فقر باعث ایجاد اختلاف و حتی جدایی می‌شود.

میزان نفوذ و تأثیر خانواده‌ها در زندگی زن و شوهر نیز می‌تواند مشکل‌آفرین باشد به گونه‌ای که اگر خانواده‌ها حریم نفوذ خود را بر زندگی فرزندان رعایت نکنند، باعث اختلاف آنها خواهند شد. گاه می‌بینیم زن و شوهر با هم خیلی خوب و صمیمی رفتار می‌کنند، ولی به دلیل اختلاف با خانواده همسر خود دچار مشکل شده‌اند.

وابستگی بیش از حد زن و یا شوهر به خانواده‌اش می‌تواند یکی از دلایل اختلاف میان آنها باشد که با آگاه کردن آنها و آموزش می‌توان از بروز چنین مشکلاتی پیشگیری کرد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر